Tervetuloa opastetulle retkelle!

Kesällä 2020 Harjun perinnemaisematila järjestää kaksi kaikille avointa retkeä, joilla ihastellaan hoidettuja maisemia ja pysähdellään monien kiinnostavien luonnonkasvien äärelle.

su 28.6. klo 14
su 12.7. klo 14

Retket kestävät noin kaksi tuntia. Käveltävän reitin pituus on noin kaksi kilometriä. Suosittelemme varustautumista pitkälahkeisilla housuilla, maastojalkineilla ja tarvittaessa sadevarusteilla. Järjestämme opastuksen säästä riippumatta.

Retken pääsymaksu on aikuisilta 5 € ja lapsilta 2 € (vain käteinen).

Kurjenkello, mäkitervakko, viuhkokeltano ja harakankello

Retkiä myös tilauksesta

Järjestämme mielellämme kasvi- ja maisemaretkiä sekä esittelykierroksia muinakin aikoina kesä–elokuussa. Retkestä voidaan sopia sähköpostitse (harju@mattlar.fi) tai puhelimitse (040 735 3217), mutta hyvä vaihtoehto on myös täyttää alla oleva lomake, minkä pohjalta teemme tarjouksen. Tilausretken tavanomainen hinta on 30–90 € riippuen retken kestosta ja ryhmän koosta.

Mikäli haluatte järjestää luontomatkan useampaan kohteeseen kuin vain Harjun perinnemaisematilalle, voitte vierailla samalla matkalla esimerkiksi Leivonmäen kansallispuistossa, jonne on meiltä matkaa vain 23 kilometriä.

Tarjouspyyntö tilausretkestä

Retken yksityiskohdat

Ryhmän yhteyshenkilön tiedot

Näin löydät perille (osoite: Vuorenkyläntie 2249, Hartola)

Opaskartta

Kaikille avointen retkien kohteet

1. Pihaniitty

Peurankello Maatilan 160-vuotiaan asuinrakennuksen pohjoispuolella avautuva, piharakennusten ja riukuaitojen reunustama puistomainen niitty, jota komistavat vanhat vaahterat, omenapuut sekä pylväskatajat. Niityn umpeenkasvu estetään loppukesällä tapahtuvan niiton avulla. Taloon rajautuva puolisko myös haravoidaan keväisin. Arvokkaimpina kasvilajeina valtakunnallisesti erittäin uhanalainen saunionoidanlukko sekä alueellisesti uhanalaiset nurmilaukka ja ketonoidanlukko. Muita kasveja mm. peurankello (myös valkokukkaisena), ketoneilikka, ruusuruoho, nurmitädyke, aitovirna, hiirenvirna, niittynätkelmä, päivänkakkara, särmäkuisma, siankärsämö, viuhkokeltano, sarjakeltano, kalliokielo, metsäkurjenpolvi, ojakärsämö, huopaohdake sekä kurjenkello. Riihen viereisellä kalliokedolla kasvavat mm. mäkitervakko ja ketotädyke.

2. Puronvarsilehto

Harajuuri Luontaisesti rehevä laidunmetsä, jonka läpi virtaa keväisin puro. Puustoksi jäi lähinnä lehtipuita sen jälkeen, kun kuuset poistettiin seasta vuonna 2007. Kasvillisuudessa runsaasti lehtolajeja: alueellisesti uhanalaiset harajuuri ja jänönsalaatti sekä hiirenporras, rantaminttu, puna-ailakki, lehtopähkämö, koiranheisi, maariankämmekkä, käenkukka, korpisorsimo, lehtokuusama ja keltasara.

3. Rannan tien pientareet ja ojat

Musta-apila Suon halki kulkevan tien läheisyyteen on asettunut monipuolinen, kosteutta kaipaava kasvilajisto. Lajivalikoimaan kuuluvat mm. alueellisesti uhanalainen hentosara sekä koiranvehnä, korpikaisla, musta-apila, pikkupalpakko, ranta-alpi, vehka, kurjenjalka, suoputki, järvikorte ja korpialvejuuri.

4. Likolahden ranta

Kullero Syvän ja kirkasvetisen Purnujärven rannalla sijainneessa torpassa on asuttu vielä 1960-luvulla. Samalle paikalle on vuonna 2012 valmistunut vanhoista hirsistä rakennettu uusi vierastalo. Torpan piha-alueella sekä rantavyöhykkeessä kasvavat luonnonkasveista mm. alueellisesti uhanalainen nuijasara sekä pikkutalvikki, isotalvikki, pikkulaukku, nurmitatar, nurmikohokki, piikkiohdake, kullero, pitkäpääsara, hernesara, kurjenmiekka ja luhtavuohennokka.

5. Rantakallio

Valkolehdokki Ohutmultainen, jyrkänteinen kallioalue, jolla kuitenkin myös rehevämpikasvuisia painanteita. Sammal- ja jäkälämattojen, varpujen sekä katajien lomassa kasvavat mm. valkolehdokki, yövilkka, mäntykukka ja jäkki.

6. Hietakuoppa ja maisemametsä

Kissankäpälä Vuonna 2004 kuusikon alta paljastettu jyrkkäreunainen maanottokuoppa johdattaa avaraan, varttuneeseen sekametsään, jonka monipuolisessa kasvillisuudessa näkyy pitkään jatkuneen laiduntamisen vaikutus. Entiselle kaskimaalle syntyneessä maisemametsässä kasvavat mm. alueellisesti uhanalainen pussikämmekkä sekä rohtotädyke, ahomansikka, nuokkuhelmikkä, huopakeltano, kissankäpälä, tähtitalvikki ja keltatalvikki.

7. Keijumäen keto

Rantatädyke Paahteinen, värikkäästi kukkiva keto, jolla perhoset parveilevat ja heinäsirkat hyppelevät aurinkoisina kesäpäivinä. Lukuisat kivirauniot ja pitkät matalat kiviaidat reunustavat tätä maatilan laajinta niittyaluetta. Kasvillisuudessa paljon samoja lajeja kuin pihaniityllä, mutta lisäksi mm. valtakunnallisesti vaarantunut suikeanoidanlukko, alueellisesti uhanalainen ahonoidanlukko sekä pölkkyruoho, aholeinikki, syyläjuuri ja rantatädyke.

8. Kasvimaa ja etupiha

Ketokaunokki Lämpimällä mutta usein kuivuudesta kärsivällä rinnekasvimaalla viihtyvät tavallisimpien rikkakasvien ohella mm. mäkiarho, keto-orvokki ja ketohopeahanhikki. Viljelypenkkien reunoilla komeilevat ketokaunokki ja rohtovirmajuuri.

Yhteystietolaatikko

eXTReMe Tracker