Tervetuloa opastetulle retkelle!

Kesällä 2019 Harjun perinnemaisematila järjestää kaksi kaikille avointa retkeä, joilla ihastellaan hoidettuja maisemia ja pysähdellään monien kiinnostavien luonnonkasvien äärelle.

su 30.6. klo 14
su 14.7. klo 14

Retket kestävät noin kaksi tuntia. Käveltävän reitin pituus on noin kaksi kilometriä. Suosittelemme varustautumista pitkälahkeisilla housuilla, maastojalkineilla ja tarvittaessa sadevarusteilla. Järjestämme opastuksen yllämainittuina ajankohtina säästä riippumatta.

Retken pääsymaksu on aikuisilta 5 € ja lapsilta 2 € (vain käteinen).

Kurjenkello, mäkitervakko, viuhkokeltano ja harakankello

Retkiä myös tilauksesta

Järjestämme mielellämme kasvi- ja maisemaretkiä sekä esittelykierroksia muinakin aikoina kesä–elokuussa. Retkestä voidaan sopia sähköpostitse (harju@mattlar.fi) tai puhelimitse (040 735 3217), mutta hyvä vaihtoehto on myös täyttää alla oleva lomake, minkä pohjalta teemme tarjouksen. Tilausretken tavanomainen hinta on 30–90 € riippuen retken kestosta ja ryhmän koosta.

Mikäli haluatte järjestää luontomatkan useampaan kohteeseen kuin vain Harjun perinnemaisematilalle, voitte vierailla samalla matkalla esimerkiksi Leivonmäen kansallispuistossa, jonne on meiltä matkaa vain 23 kilometriä.

Tarjouspyyntö tilausretkestä

Retken yksityiskohdat

Ryhmän yhteyshenkilön tiedot

Näin löydät perille (osoite: Vuorenkyläntie 2249, Hartola)

Opaskartta

Kaikille avointen retkien kohteet

1. Pihaniitty

Peurankello Maatilan 160-vuotiaan asuinrakennuksen pohjoispuolella avautuva, piharakennusten ja riukuaitojen reunustama puistomainen niitty, jota komistavat vanhat vaahterat, omenapuut sekä pylväskatajat. Niityn umpeenkasvu estetään loppukesällä tapahtuvan niiton avulla. Taloon rajautuva puolisko myös haravoidaan keväisin. Arvokkaimpina kasvilajeina valtakunnallisesti erittäin uhanalainen saunionoidanlukko sekä alueellisesti uhanalaiset nurmilaukka ja ketonoidanlukko. Muita kasveja mm. peurankello (myös valkokukkaisena), ketoneilikka, nurmitädyke, aitovirna, hiirenvirna, niittynätkelmä, päivänkakkara, siankärsämö, viuhkokeltano, sarjakeltano, kultapiisku, kalliokielo, metsäkurjenpolvi, ojakärsämö, huopaohdake, kurjenkello sekä nurmikaunokki. Riihen viereisellä kalliokedolla kasvavat mm. ketotädyke, paimenmatara ja piennarmatara.

2. Puronvarsilehto

Harajuuri Rehevä ja kostea laidunmetsä, jonka läpi virtaa keväisin puro. Puustoksi jäi lähinnä lehtipuita sen jälkeen, kun kuuset poistettiin seasta vuonna 2007. Kasvillisuudessa runsaasti lehtolajeja: alueellisesti uhanalaiset harajuuri ja jänönsalaatti sekä hiirenporras, rantaminttu, puna-ailakki, lehtopähkämö, näsiä, koiranheisi, maariankämmekkä, käenkukka, korpisorsimo, lehtokuusama ja keltasara.

3. Rannan tien pientareet ja ojat

Musta-apila Suon halki kulkevan tien läheisyyteen on lampaiden myötävaikutuksella asettunut monipuolinen kasvilajisto. Lajivalikoimaan kuuluvat mm. koiranvehnä, korpikaisla, musta-apila, pikkupalpakko, palleropalpakko, pikkuvita, ranta-alpi, vehka, kurjenjalka, suoputki, ratamosarpio, pyöreälehtikihokki ja korpialvejuuri.

4. Likolahden ranta

Kullero Syvän ja kirkasvetisen Purnujärven rannalla sijainneessa torpassa on asuttu vielä 1960-luvulla. Samalle paikalle on vuonna 2012 valmistunut vanhoista hirsistä rakennettu uusi vierastalo. Torpan pihaniityllä sekä rantaluhdassa kasvavat luonnonkasveista mm. alueellisesti uhanalainen nuijasara sekä pikkutalvikki, nuokkutalvikki, isotalvikki, pikkulaukku, nurmitatar, nurmikohokki, piikkiohdake, rantayrtti, pitkäpääsara, kurjenmiekka ja luhtavuohennokka.

5. Rantakallio

Valkolehdokki Ohutmultainen, jyrkänteinen kallioalue, jolla kuitenkin myös rehevämpikasvuisia painanteita. Sammal- ja jäkälämattojen, varpujen sekä katajien lomassa kasvavat mm. valkolehdokki, yövilkka, mäntykukka ja tähtitalvikki.

6. Hietakuoppa ja maisemametsä

Kissankäpälä Vuonna 2004 kuusikon alta paljastettu jyrkkäreunainen maanottokuoppa johdattaa avaraan, varttuneeseen sekametsään, jonka monipuolisessa kasvillisuudessa näkyy pitkään jatkuneen laiduntamisen vaikutus. Hietakuopan seinämille ovat ilmaantuneet mm. mäkitervakko ja ruotsinpitkäpalko; entiselle kaskipellolle syntyneessä maisemametsässä kasvavat mm. alueellisesti uhanalainen pussikämmekkä sekä jäkki, rohtotädyke, ahomansikka, nuokkuhelmikkä, aholeinikki, huopakeltano, kissankäpälä ja keltatalvikki.

7. Keijumäen keto

Rantatädyke Paahteinen, värikkäästi kukkiva keto, jolla perhoset parveilevat ja heinäsirkat hyppelevät aurinkoisina kesäpäivinä. Lukuisat kivirauniot ja pitkät matalat kiviaidat reunustavat tätä maatilan laajinta niittyaluetta, jolta on myös löydetty vanhaan asutukseen viittaavia esineitä. Kasvillisuudessa mm. valtakunnallisesti vaarantunut suikeanoidanlukko, alueellisesti uhanalainen ahonoidanlukko sekä särmäkuisma, pukinjuuri, heinätähtimö, pölkkyruoho, ruusuruoho, syyläjuuri ja rantatädyke.

8. Kasvimaa ja etupiha

Ketokaunokki Lämpimällä mutta usein kuivuudesta kärsivällä rinnekasvimaalla viihtyvät tavallisimpien rikkakasvien ohella mm. mäkiarho, keto-orvokki ja ketohopeahanhikki. Viljelypenkkien reunoilla komeilevat ketokaunokki, rohtovirmajuuri ja pikkutakiainen.

Yhteystietolaatikko

eXTReMe Tracker