Harjun perinnemaisematila

Harjun tila sijaitsee Hartolan Vuorenkylässä, lähellä Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen rajaa. Tilan pääasiallinen tuotantosuunta on perinneympäristöjen hoito; 37 hehtaarin kokonaispinta-alasta 30 hehtaaria kuuluu hoitoalueeseen. Hoidosta vastaavat paljolti lampaat, joiden lihaa ja taljoja myös myymme. Kesäisin järjestämme lisäksi opastettuja retkiä tilan hienoimpiin luontokohteisiin.

Ilmakuva pihapiiristä

Tilan maat kuuluivat aikoinaan Sipilä-nimiseen tilaan, jonka isäntien nimiä on tiedossa vuoden 1539 maakirjasta lähtien. Sipilän tilan päärakennuksen sijaintia ei tiedetä. Sipilälle perustettiin 1675 Skinkku-niminen torppa, joka lienee sijainnut nykyisellä Harjun mäellä. Vuonna 1760 torpan isännän Kaapo Yrjönpojan vanhin poika Aatami rakensi perheelleen uuden talon, ja Skinkku-nimi seurasi hänen mukanaan. Nuorempi veli Sipi Kaaponpoika jäi isänsä kanssa Harjun mäellä sijainneeseen taloon, joka sittemmin sai nimen Koiraharju. Isossajaossa vuonna 1807 tilan pinta-alaksi tuli 254 hehtaaria. 1960-luvulla tilasta erotettiin kaikki rakennukset ja pellot sisältänyt 37 hehtaarin ala, joka sai nimekseen Harju.

Nykyinen päärakennus on rakennettu vuonna 1855. Suuri tupa on yhä lähes alkuperäisessä asussaan: nähtävinä ovat ajan patinoimat hirsiseinät, savun mustuttama katto ja puoli metriä leveät lattialankut. Luonnonkivisen leivinuunin epäillään olevan jopa nykyistä rakennusta vanhempi. Pihapiiriä hallitsee vanha kivinavetta, joka toimii nykyään lampolana. Myös turvekattoinen savusauna ja pärekattoinen riihi muistuttavat maaseudun vanhasta rakennuskulttuurista.

Sisäkuva tuvasta

Harjun tilaa asutti Harjun suku aina 1960-luvulle saakka. Kaksi seuraavaa omistajaa käyttivät Harjua vain kesäasuntona, mikä käynnisti avoimien alueiden pusikoitumisen ja entisten luonnonlaitumien siirtymisen metsätalouskäyttöön. Ostimme paikan kodiksemme vuonna 1980, ja vähitellen opimme hoitamaan asuinympäristöämme maisema- ja luontoarvoja vaalien. Tilan pinta-alasta on nykyään noin 25 hehtaaria metsälaitumia, 7 hehtaaria hakamaata ja niittyä sekä 5 hehtaaria peltoa. Purnujärven rantaa tilaan kuuluu 120 metriä.

Tilan perinneympäristöt on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi kokonaisuudeksi ja valittiin Vuoden perinnemaisemaksi Suomessa vuonna 2013. Niityillä ja hakamailla on todennäköisesti laidunnettu lähes yhtäjaksoisesti ainakin 400 vuotta, ja niinpä niille on kehittynyt varsin monipuolinen kasvisto. Jo yli 30 vuotta luomuviljelyssä olleet pellot pientareineen ovat myös viljelymaiksi monimuotoisia. Tilan mailta on löydetty ja valokuvattu yli 300 erilaista kasvilajia, joihin voi käydä tutustumassa opastetulla retkellä. Näitä kasvi- ja maisemaretkiä olemme järjestäneet joka kesä vuodesta 2005 lähtien, ja niillä on vieraillut tähän mennessä yli 800 kävijää.

Uudisniitty talvella

Talon emäntä Marja Mattlar on tullut tunnetuksi laulajana ja tunnelmallisten laulujen tekijänä. Harjun tilalla käynnin yhteydessä on ennakkotilauksesta mahdollista nauttia Marjan konsertista vanhassa tunnelmallisessa tuvassa – samassa ympäristössä, jossa hänen laulunsa ovat syntyneet.

Talon isäntä Tapio Mattlar soittaa muun muassa kampiliiraa ja viikinkilyyraa Ancient Bear Cult -nimisessä muinaissoitinyhtyeessä. Yhtye harjoittelee Harjun tilan lampolan vintillä.

Yhteystietolaatikko

eXTReMe Tracker